Elverum: På hvilken måte vil etableringen av IKEA i Ringsaker påvirke bransjen for øvrig øst på skogen? En ringerunde Lokalavisa har gjort blant flere møbelforhandlere i Elverum viser at det er påfallende liten bekymring for møbelgiganten. Butikksjef ved Møbelringen Elverum, Stein Erik Reiten sover i hvert fall godt om natta og tror ikke på omsetningsnedgang.

– Nei, jeg gjør ikke det. Jeg tror ikke vi som selger møbler i Elverum vil merke så mye til det. Om noe er det positivt at IKEA kommer. Totalt sett vil handelen i regionen øke, sier han.

Tre i Elverum

Da Reiten åpnet butikken innerst på Grindalsmoen for ganske nøyaktig to år siden, var det den fjerde møbelforhandleren i Leiret. Nå er det bare tre igjen, og det er akkurat passe, ifølge Reiten

– Vi som er igjen utfyller hverandre på en god måte og spisser produktene våre inn mot ulike kundegrupper. Fire butikker er nok for mange i Elverum med sine drøyt 20.000 innbyggere, sier han.– Det er bare drøye tre mil til Nydalen. Burde du ikke være mer bekymret?

– Jeg tror ikke møbelbransjen har grunn til det. Derimot vil nok de som driver med interiør merke det. På det området er IKEA gode – og billige. Når det gjelder møbler ser vi at folk i større grad vil ha norsk kvalitet. En sofa koster mer hos oss enn på IKEA, men det er det også en grunn til.

– Vi er bedre på møbler, men de er bedre enn oss på interiør, sier han.

Det nye varehuset i Nydal vil få 8.000 produkter, og blir med sine 28.000 kvadratmeter dobbelt så stort som Vikingskipet på Hamar eller fire ganger fotballbanen på Briskeby Stadion. Det burde forsåvidt være nok til å skremme vannet av hvem som helst.

Endringer

Derimot er Reiten klar på at dette kan snu fort. Mange kunder er som kjent kun ute etter det beste tilbudet.

– Vi merker også svingningene. Hvis avisene skriver om skepsis i økonomien, merker vi at pengene ikke sitter fullt så løst, sier han.

Reiten har mange år i møbelbransjen og var klar over IKEA etableringen da han takket ja til å starte opp butikken i Elverum.

– Det var ikke et moment i det hele tatt for om jeg skulle ta jobben. Det vi har her er kvalitetsvarer for en mer kresen gruppe handlende.

De første to årene med drift har ifølge Reiten gått etter forventningene.

– Det første halve året hadde jeg nok forventet litt høyrere omsetning, men 2014 ble det første hele året vi fikk. Jeg kan ikke si så mye om resultatet ettersom tallene ikke er klare, men det gikk bra. I januar i år har vi hatt omsetningsøkning sammenlignet med samme måned i fjor, sier han. Butikken har i dag fire ansatte.