• GOD FOTOGRAF: Dette bildet av forfatteren Rolf Jacobsen har Rise selv tatt.
  • GROMGUTT: Thorvald Stoltenberg var den siste Rise Grønoset portretterte før hun pensjonerte seg.

Elverum: Nå er det blitt gjenmøte mellom to permer. Denne uka presenterer Rise Grønoset sin fjerde bok; «De satte spor ...».

Boka er en samling redigerte portrettintervju Grønoset lagde i 50 år som yrkesaktiv journalist, de fleste av dem i Østlendingen. Og det er typisk Rise at det er mennesker hjertevarme Rise måtte skrive om da hun nok en gang ga seg i kast med et bokprosjekt.

Skrivegleden er fortsatt like levende hos 85-åringen, slik den var i alle tiårene hun gledet sine lesere i Hedmark med sin velskrevne penn.

– Ropte på meg

– Jeg hadde et skap fullt med plastposer der jeg hadde samlet portrettintervjuene jeg har lagd. Det var som disse posene ropte til meg; at vi vil fram i lyset igjen, forteller Rise. I sin sedvanlige, lune, varme og glitrende fortellerkunst. Og fram kom posene.

– Selv om portrettene jeg i sin tid lagde er både 10, 20 og 30 år gamle, kanskje enda eldre, synes jeg menneskene jeg møtte sa så mye klokt. Jeg tror dem har noe å si til dagens lesere også. Det var så interessant å møte disse menneskene, som ga meg så mye. Dem var så kunnskapsrike, tapre, modige og elskverdige. Det er et privilegium å være journalist, sier danskfødte Rise som delte et langt samliv med tryslingen, journalisten og forfatteren Dagfinn Grønoset (1920-2008).

23 Portretter

Av kanskje flere hundretalls portrettintervjuer Rise Grønoset har laget, har 23 personer fått plass i boken.

– Jeg ville så gjerne hatt med mange flere, men jeg måtte gjøre et utvalg, med en blanding kjendiser og «vanlige folk», sier Rise.

Hun forteller at det var under årsmøtet i Hedmark Forfatterlag i Alvdal i vår hun traff på Terje Tønnesen fra Kulturforlaget Brak på Kirkenær, og at ideen om bok med portretter ble til.

Hele sommeren har Rise brukt til å redigere sine tidligere intervjuperler. Mange av de portretterte er døde i dag.

Med så mange intervjuer, er det noen personer du husker ekstra godt?

– Ja, det må bli Sigurd Jensen i Løten. Han var en helt utrolig kar. Han var født og oppvokst like ved Edvard Munchs fødested Englaug i Løten, og hadde en fenomenal kunnskap om Munch. Jensen måtte være 95 år da jeg intervjuet ham, og jeg husker at han hele tiden holdt meg i hånda mens vi snakket.

– Så intervjuet jeg Trond Berg (NRK-fotografen- og naturreporteren. Red anm.) da han var fem år. Jeg husker at han hadde så gode og kvikke svar. Da jeg gikk av som pensjonist i Østlendingen, spurte kolleger om det var noen jeg gjerne skulle hatt intervjuet. Mitt svar kom raskt; «Thorvald Stoltenberg». Det ble et gromt møte, minnes Rise.