Långflon: Långflon stormarked åpnet til elgjakta i fjor og ser allerede nå at de kommer til å nå målet om 200 millioner i omsetning. Det er derfor klart for byggetrinn 2, som de helst skulle begynt med allerede før sommerferien men som realistisk sett ikke blir startet før 1. august. Planen er å være ferdige til å ta imot påsketrafikken neste år.

– Vi presenterer noe helt spesielt, forteller Niels Wiig som har vært prosjektleder.

Dagens kjøpesenter på 7.800 kvadrat blir dobbelt så stort. Det blir Mekonomen, apotek, 1.000 kvadratmeter med godisbutikk, to restauranter og en kvalitetsoutlet.

– Scandinavian Outlet vil det hete, og har blitt godt mottatt av dm vi jar presentert det for, sier Wiig. Det unike konseptet er at 4.500 kvadratmeter blir en shop-i-shop. Alt blir en stor butikk med felles kasser, og et område der far kan «parkeres» hvis han ikke vil shoppe. Alle butikkene får hvert sitt område, og i konseptet ligger det en personalpool som betyr at hver enkel merkevare ikke behøver å ansette folk. Det blir felles ansatte som skal ta seg av alle butikkene. For å sikre god nok kvalitet, skal disse utdannes. Foreløpig kan ikke utbyggerne si noe om noen har gjort avtaler, men det vil måtte være på plass ganske snart hvis utbyggingen skal starte så fort som planene tilsier.

Tross alt sentralt

Selv om Långflon ligger midt i skogen på svenskegrensa der det bare bor fire personer, mener Wiig det er sentralt i forhold til skidestinasjonene rundt. En halv million kunder vil senteret ha hatt i løpet av det første året. 40 prosent kommer fra Trysil. 40 prosent kommer fra Elverum. Men undersøkelser som er gjort viser at det også er mye folk fra Hamar og Hedmarken og fra Oslo som besøker senteret.

I påsken og høysesongen for skianleggene på både norsk og svensk side, er det mange kunder fra hele landet – og utlandet.

Har flere planer

Morten Johansen, som har drevet Långflon på gamlebutikken sammen med familien siden 2004, synes det er kjempemoro å se at det tar av på det nye senteret. Han gir seg ikke med dette heller.

– Jeg har mange flere planer, sier han. Familien eier tomt på baksiden av kjøpesenteret og har dermed muligheter for å utvide ytterligere. Alle lurer på hvordan det går med Systembolaget og om de blir med på flyttelass, men de har ifølge Kjell Skjærstad verken sagt ja eller nei til etablering.

– Folk lo litt av oss da vi sa at vi skulle bygge kjøpesenter, men det viser seg å være riktig, mener Johansen.

I dag er det ca. 60 ansatte på senteret. Med byggetrinn to vil det være økt til 170 ansatte. For å huse dem vil det måtte satses og bygge boliger i Långflon. Det er planer om motellbygg som både kan brukes for ansatte og eventuelt leies ut til turister ettersom det lille stedets næring vokser seg større med aktiviteter.