Elverum: – Dette er jo noe nytt for oss, men vi håper kvelden skal bli minnerik for alle som møter opp, sier president i Elverum Mannskor, Jan Eirik Krey.

16. januar neste år blir Terningen Arena omgjort til operascene med musikere, solister og selvsagt Elverum mannskor. Burgunderjakkene ønsker med dette å skape engasjement rundt filmen «Kongens nei» som har premiere senere på året. Derfor har de da også valgt «Helt konge å si nei» som tittel på forestillingen.

– Ideen fikk vi da vi skulle planlegge aktiviteter dette året. Men dette var så stort at vi måtte forankre det i årsmøtet, smiler visepresident Einar Mellum.

Kjente operastykker

For å stille best mulig forberedt til en slik forestilling har Elverum mannskor fått eksperthjelp av den Norske Opera.

– Det er noe helt annet å skulle synge opera enn vanlig mannskorsang. Vi har allerede vært en tur innover til operaen i Oslo for å få hjelp. Så blir det en helg til litt senere i høst, sier Mellum.

Foreløpig kan ikke Krey si så mye om hvilke solister som skal bidra i forestillingen, men mye av repertoaret er klart.

– Vi tar fra kjente operastykker som har en viss sammenheng med filmen og aprildagene 1940 å gjøre. Derfor blir det musikk fra «Slavekoret», «Jegerkoret» og «Soldatkoret», sier han. Musikken er det pianist Tore Mortensen som skal stå for.

1.200 billetter

Elverum Mannskor har en ambisjon om å selge 1.200 billetter. Noen av billettene inkluderer et måltid mat nede på parketten før forestillingen. Det skal også selges billetter som gir sitteplass på tribunene. Billettene vil være i salg fra 1. oktober.

– Etter at forestillingen er ferdig blir det dans til Elverum storband. Dette skal jo tross alt være en fest, sier Krey og Mellum.

Prosjektet har et skissebudsjett på 1,1 millioner kroner. Sparebanken Hedmark har allerede støttet forestillingen med 250.000 kroner.

– Her i banken har vi et gavefond. Ofte får vi søknader om løypemaskiner og idrettsanlegg, men så en dag kom det en spenstig søknad fra mannskoret, ler banksjef i Elverum, Jan Sævig. Han synes prosjektet høres veldig interessant ut og banken er også inne på spnsorsiden på filmen «Kongens Nei». Koret har også fått 15.000 kroner i støtte fra Hedmark fylkeskommune og det ligger flere søknader inne flere steder.

– Vi er jo avhengig av litt støtte fra andre og vi håper på positive svar, sier de.

Julegave?

– Dermed skulle årets julegave til mor og far være i boks, slår Einar Mellum fast. Hele det kunstneriske programmet blir presentert senere i høst. For mannskoret sin del gjenstår forberedelser og øving.

– Det blir nok mer intensivt enn det har vært, sier Krey.