• flere plan: Utstillingen er over to plan og det er først i andre etasje du får et inntrykk av hva som er under bakken.
  • rundt rom: Rundt om i rommet kan du lære om fotosyntesen og karbonkretsløpet i skogen.

Elverum: Prosjektleder Ida Kristine Teien er tydelig stolt over det ferdige resultatet. Planleggingen av utstillingen startet for omlag fem år siden og arbeidet har kostet flesk. Museet har fått til sammen seks millioner kroner i støtte fra Landbruksdepartementet, Statsskog, fylkeskommunen, Skogbrann, Skogbrukets verdiskapingsfond og det Norske skogselskap.

Aldri gjort før

Skogmuseet ønsket å vise frem hvordan fotosyntesen og karbonkretsløpet foregår, og om skogens rolle i en klimakontekst. For å få til det måtte alle de involverte tenke utenfor boksen, forteller Teien.

– Vi kom blant annet over en kunstner i USA ved navn Kevin Iris som laget små Bonzai-tre. Vi tok kontakt med han på Facebook å lurte på om han ville komme over å lage et tre til oss, sier hun. Det gjorde Iris. Sammen med Geir Roger Børresen fra Frode Stenberg AS laget de treet av flere hundre aluminiumsrør. Alle rørene har fiberoptiske kabler, og er viklet til stamme og grener. Treet har blader og blomster som skal åpne og lukke seg, og sammen med lyseffekter i bladene viser treet alle de fire årstidene.

– Vi må se det i mørket for at det skal komme til sin rett, forteller Teien. Under glassgulvet ser du blant annet rotsystemet som

– Vi måtte lage veien etterhvert som vi gikk. Såvidt jeg vet er dette aldri blitt gjort tidligere, sier Teien.

Kronprinsen kommer

Tirsdag 26. januar kommer Kronprins Haakon til Elverum for å være med når landbruksminister Jon Georg Dale åpner utstillingen.

– Jeg regner med Kronprinsen svarte ja på grunn av hans engasjement for miljøet, smiler Teien.

Hun sier at det runde utstillingsrommet var ment å ha en Wow-effekt på de som gikk inn i det.

– Vi håper jo at utstillingen skal gi alle en større forståelse og kunnskap om skogens betydning. Derfor er nok dette en utstilling som passer for elever i ungdoms- og videregående skole, sier Teien.

I forkant av åpningen arrangeres det et fagseminar på Skogmuseet som er åpen for alle.

– Selve åpningen er ikke tilgjengelig for alle, men på seminaret er det plasser ledige, sier Teien.