Det var ingen annen ringere enn stasråd Monica Mæland, som åpnet utstillingen. En utstilling hun virkelig satt pris på.

- Dette synes jeg var moro. Jeg er veldig fasinert av historien vår og jeg mener at det å ha kunnskap om historien vår er helt avgjørende for at hvorfor demoktrati og frihet ikke kan tas forgitt. Men det er noe vi må kjempe for. Og da må vi fortelle og ha kunnskap om det å oppleve krig, her i Elverum opplevde man ganske raskt hvordand det er å oppleve krig. Jeg er opptatt av historien, samtidig har jeg sett filmen «Kongens Nei» hele tre ganger, sier stastråd Monica Mæland.

Hun skryter hemninsløst av den nye utstillingen som ble åpnet på Glomdalsmuseet 8. mai, på sjølveste frigjøringsdagen. Det var under Elverum kommunes markering av dagene at Mæland stod for åpningen av den andre delen av utstillingen «Kongens Nei».

Viktig historisk

Næringsministeren ser viktigheten av denne utstillingen, og tror også at folk kan lære noe av å besøke den.

- Det er en viktig historie, og i den nye utstillingen her på Glomdalsmuseet så får vi nå ta en del av historien etter der filmen avsluttet. Jeg synes det er viktig å få vite mer om denne historien, og jeg håper virkelig at mange kan besøke denne utstillingen her på museet, sier Monica Mæland.

Statsråden fremhever viktigheten med at de som har levd i fred, må få forståelsen for hva krig og fred er.

- Norge gjør dette hver dag. Men det er vitkig at vi forstår betydningen av krig. For det gjør at vi kan bidra med at vi kan jobbe for fred og forhindre krig. Desverre blir det stadig færre som kan fortelle om krigen, men desto viktigere er det at vi som samfunn tar dette ansvaret. Og jeg kunne tenke meg at noen så at dette var en god filmidé, smiler Mæland.

- Så du ønsker deg en «Kongens Nei 2»?

- Det gjør jeg absolutt. I tillegg ønsker jeg at mange barn og unge får sett utstillinga her i Elverum, sier Næringsminister og stastråd Monica Mæland.

Tøff utstilling

Statsråden synes det var en flott utstilling med mange gode elementer.

- Det er en god utstilling fordi den informerer oss om viktige forhold. Også putter den mennesket i sentrum med historier fra enkeltpersoner og vi ser ikke minst ofrene navngitt med bilder på en vegg. I tillegg er det morsomme rekvisitter som gjør dette til en mer spennende utstilling, men det er en viktig historie som blir fortalt og jeg håper at så mange som mulig får med seg denne utstillingen, sier statsråd Monica Mæland.

Ola Mørkhagen ved Anno Museum har vært faglig ansvarlig for utstillingen Kongens Nei. Han forteller at nå er utstillingen komplett, med både de tre dagene i april men også tiden etter.

- Utstillingen vi åpnet 8. mai, er del to av utstillingen «Kongens Nei». Del en åpnet vi i forbindelse med premieren på filmen «Kongens Nei». Del en av utstillingen tar for seg de tre døgnene i april, som vi kjenner igjen fra filmen med samme navn. I del to tar vi for oss dagene og ukene etter, sier Mørkhagen.

Tar for seg dagene etter 11. april

Han forteller at videreføringen av historien tar for seg alt fra Kongens videre fluktrute i Norge og bombingen av Elverum sentrum.

- I denne utstillingen tar vi for oss bombingen av Elverum, og hvilke konsekvenser det fikk. I tillegg viser vi Konges fluktrute gjennom Norge og hvilke farer det førte med seg. Og vi avslutter i denne utstillingen om Kongens siste «nei» som kom i en radiotale fra London. Flere politikere og samfunnstopper hadde da fått det for seg at Kongen måtte avsettes. Og det er i boka «Svaret» til forfatter Tor Bomann-Larsen, hvor det gis en veldig innsiktsfull forståelse av den hendelsen, sier Ola Mørkhagen.

Utstillingen passer for alle, men Mørkhagen anbefaller at de besøkende bør ha kommet i skolealder slik at de kan forstå hva dette går ut på.

- I tillegg vil jeg anbefalle å ha med en guide som kan fortelle litt om bakgrunnen og rundt utstillingene, sier Mørkhagen.

Men, hva hadde skjedd om Norge gikk med på tyskernes krav?

Ola Mørkhagen åpnet arrangementet på Glomdalsmuseet 8. mai med å spørre forsamlingen om hva som hadde skjedd om Norge godtok Tyskernes krav under krigen. Og han hadde noen teorier også, blant annet kunne det hende at mange liv ville vært spart. Men samtidig ville trodde han at det ville være vanskeligere å være Norge etter krigen.

- Jeg innledet markeringen med å spørre om hvordan Norge hadde sett ut om hvordan det hadde sett ut om Kongen og Regjering hadde sagt ja til tyskernes utlimatum. Det er først når vi begynner å reflektere over hvilke konsekvenser ett «ja» ville gitt, at vi forstår betydningen for et «nei». Fordi det kunne ha blitt adskillig mye verre, sier Mørkhagen.

Utstillingen vil bli værende åpen i minst to år til, tror den fagansvarlige for utstillingen «Kongens Nei».

- Vi har ikke satt noen eksakt dato på hvor lenge den blir stående, men den blir værende oppe så lenge temaet er aktuelt. Så at den blir stående i rundt to år, er ikke umulig, avslutter Ola Mørkhagen.