Elverum: – Elverum ligger i grenseland for hvit jul i år. Det er ganske dårlige forhold og mildt akkurat nå. I løpet av ettermiddagen og kvelden kommer et svakt nedbørområde. Det blir nær null julaften og litt nedbør, som kan komme som snø, men det kommer regn sigende, og det er ikke sikkert snøen vil holde seg, sier Johnsen på telefon tirsdag ettermiddag.

– Der har vært grønne juler tidligere, både på 1960-, 1970 og 1980-tallet, og vi ser at det skjer stadig oftere, sier Johnsen.

Plussgrader i romjula

– Hedmark har ikke hatt mye nedbør, og en må opp på nær 1.000 meter for å finne snø, som har ligget over lang tid, men det er heller ikke mye der. Det gjelder hele fjellverdenen i Sør-Norge, sier han.

Johnsen konkluderer med at romjula blir plussgrader overalt i Sør-Norge i romjula.

I Nord-Norge er det godt med snø. Lyngsalpene har mest, 126 centimeter.

– Det kommer veldig mye kald luft fra havet der nord, og værforholdene har med vindretning å gjøre. Altfor mye vind fra sørvest er årsaken til det milde været vi har her i Sør-Norge nå, sier Johnsen.

Før eller senere

Den kaldeste vinteren de siste årene var i 2010.

– Målingene våre for Kongsvinger i desember 2010 var gjennomsnittlig minus 15.8 grader, i januar 2011 var 8,1. Men det var kalde vintre også i 2009 og 2011. Hele jula rundt var det 31.6, og det fortsatte med 30 minus i januar, forteller Johnsen.

Ifølge undertegnedes værdagbok var romjula kald i 2014, men i nyttårshelga kom mildvær. De to siste årene kom det snø i januar, men resten av vinteren var det lite.– Når kan vi så vente snø nå ?– Den kommer før eller senere, er alt statsmeteorolog Johnsen kan si.

Da er det bare å håpe og vente på å komme seg ut på ski utenom stedene med kunstsnø.