• Bukkejakt: Bukkejakta kan være spennende, men som regel reiser jegeren tomhendt hjem. foto: stein cato nybakken
  • bukkefall: Hittil i år har Monné felt tre bukker. Dette bildet er hentet fra en jakttur som ga uttelling. foto: privat

Rokoberget: For å si det med en gang - det ble ingen bukk på oss denne kvelden. Vi var ikke en gang nære, så vidt vi vet. I hvertfall hørte vi ikke noe.

– Men at det er rådyr her, er jeg sikker på, sier Martin Monné. 38-åringen fra Hernes har jaktet rådyr siden han var 7-8 år gammel og har aldri sett seg tilbake. Jovisst har han jaktet både elg og storfugl, men det er rådyrjakta som for han er høstens store eventyr.

Viltkamera

– Dette gleder jeg meg til hele året, sier han. Det starter allerede på våren. Da setter Monné ut ikke færre enn 14 viltkameraer på de seks jaktterrengene han disponerer. Bildene viser hva slags bestand det er av dyr i terrenget og hvor de ferdes. Dette er uvurdelig kunnskap når jakta starter 10. august. Så langt i høst har han felt tre rådyrbukker.

Mygg og knott

Når iElverum spør om å få være med en ettermiddag i slutten av august foreslår han Rokoberget i Løten. Dette er et terreng han begynte å jakte på i høst og han vet av bildene fra viltkameraet at det ferdes dyr her. Etter å ha trådt varsomt i terrenget fra bilen og ned til posten, setter vi oss ned på et høydedrag med utsyn over et hogstfelt. Umiddelbart begynner myggen å bite - noe som kan være et problem ettersom jakta avhenger av at jegeren sitter musestille.

– De er veldig vare på bevegelser og lyder. Vi får ikke noe forvarsel. Plutselig bare står de der, hvisker Monné.

Jakter alene

Timene i stillhet går og det begynner å mørkne. Snart er det ikke skytelyst lenger. Det ser altså ut til at jakta denne kvelden ender resultatløs. Men slik er det de fleste gangene. Akkurat nå er brunsten ferdig noe som gjør at bukkene ikke flytter så mye på seg lenger.

– I brunsten er det mer fart i de ja, smiler han.

– Men du kan ikke gi opp for det. Det er mange som slutter med rådyrjakt fordi de ikke får noe uttelling, men får meg er det endel av spenningen, sier Monné.

Noen ganger jakter han med kamerater på andre terreng, men som oftest er det bare han og skogen. På bukkejakt er det heller ikke tillatt med hund, så det blir mange høsttimer alene. De to sønnene hans begynner å fatte interesse for jakt og er med pappa ut på jakt innimellom.

– Første uka av jakta tar jeg fri fra jobb. Nå begrenser jeg meg til et par tre kvelder i uka fram til desember, sier han. 25. september starter den ordinære rådyrjakta.

Flere jegere

Elverum har kanskje ikke mange lidenskapelige rådyrjegere men Monné gleder seg over at de blir flere.

– Men som sagt er det flere som prøver men som gir seg etter kort tid fordi det er en krevende jakt. Rådyrjakt er 80 prosent forberedelser. Kjenner du terrenget og hvor dyrene går, er sjansen for vilt i sekken større, sier han.