Elverum: For første gang i Elverum setter Røde Kors i gang besøkstjeneste med hunder. Eldre og enslige - hjemme eller på institusjon - får tilbud om besøk og nærvær av hund. Besøkshundene som skal benyttes er godt forberedt til oppgaven.

– Vi vet at nest etter barn er det dyr som gleder eldre mennesker mest, sier Stine Berntsen, leder i Elverum Røde Kors.

Kurses

Røde Kors etter i sommer i gang kursing av hunder og eiere. Rundt 20 ekvipasjer har så langt meldt seg interesserte i å gå inn i besøkstjeneste.

– Vi starter med en samtale for å finne ut av om ønsket om besøkstjeneste med hund er gjennomtenkt. Om hundeeieren finner det fortsatt interessant, blir det et tre timers introduksjonskurs, og deretter et temakurs i besøkstjeneste, som også går over tre timer. En del av kurset vil foregå i institusjon. Etter endt kurs får ekvipasjen godkjenning med diplom, forteller Stine Berntsen.

De som stiller seg disponible for slik besøkstjeneste forplikter seg til minimum to timers besøk i måneden i ett år.

Hverdagslydige

Hun forteller videre at det ikke er krav til raser, men at hundene må være over to år.

– De bør være «hverdagslydige» og må være vant til å omgås mennesker, sier Berntsen.

Hun forteller at Hamar, Ringsaker og Stange har praktisert ordning med besøkshunder, og at erfaringene i disse kommunene er svært gode.

Røde Kors vil inngå avtaler med institusjoner dersom de har beboere som ønsker besøk av hund.

Gleder seg

Gunvor Aula sier at hun gleder seg til å gå inn i besøkstjeneste sammen med fire år gamle Hippie. Hun har besøkserfaring gjennom diakontjenesten.

– Jeg gleder meg, men det er litt spennende. Vi vet ikke hvordan de eldre vil reagere på slike besøk. Av erfaring vet vi at hund ofte kan brukes for å oppnå bedre kontakt med menneskene vi besøker, sier Gunvor Auala.

Hundeeieren vil være til stede hele tiden mens hunden er på besøk.