• vinterhaven: Leiligheten har en vinterhave med utsikt ned til Glomma.

Leiret: Ekteparet har hatt base i Løten siden begynnelsen av 80-tallet, men har nå flyttet til Elverum. På mange måter har de flyttet tilbake. Ingvild er født og oppvokst i Øverleiret, men flyttet ut på 70-tallet. Gotmar tok lærerutdanningen i Elverum og har hatt elever både på Frydenlund og Elverum ungdomsskole.

Akevitt og reiseliv

Gotmar Rustad har vært en markant kulturskikkelse i innlandet i mange år. I 2014 fikk han kulturprisen i Løten for sin formidling av akevitt- og brennerihistorie. I skrivende stund har han fremført teaterstykket «En Akevisitt» 2.931 ganger på Løiten Brænderi. Det er norgesrekord og vel så det.

Ingvild Haugbråten ble ansatt som ny daglig leder i Visit Elverum 1. februar i år.

– Ingvild får jo kort veg til jobben nå, men jeg kan egentlig jobbe fra hvorsomhelst bare jeg har en PC og mobiltelefon, smiler Gotmar som driver firmaet «Løiten Brænderi Opplevelse». I tillegg til jobben som laborant Olsen i «En Akevisitt» reiser han landet rundt og foredrar om brennerihistorie. Selv sier han at han kan prate om akevitt i fire timer uten å gjenta seg selv.

Øst eller vest

Hvorfor de to nå bestemte seg for å flytte til Elverum, beror mer på en tilfeldighet enn noe annet.

– Vi må erkjenne at vi ikke blir yngre. Huset i Løten var 300 kvadratmeter stort og hadde fem soverom, tre stuer og to kjøkken. I tillegg hadde vi en ganske stor hage som trengte vedlikehold, forteller Gotmar. Så etter et lite familieråd bestemte de to seg for å kikke etter en passende leilighet.

– Vi kunne like gjerne ha havnet i Hamar, men så kom vi over denne leiligheten før jul i fjor. Da bestemte vi oss for å slå til, sier Ingvild. Fra topp-etasjen og vinterhaven i Lærerbygget har de meget god utsikt og kunne sett ned på Glomma om bare kommunen hadde hugget et par trær.

– Akkurat her kjenner jeg det skal bli godt å bli gammel. Her skal jeg sitter med et glass vin og nyte utsikten, ler Ingvild. Selv har hun utdannelse på vin og vinsmaking og bistår ofte restauranter når vinkartet skal lages.

Smaksfestival

– Elverum mangler en egen akevittbar, sier Gotmar. Om han har planer han ønsker å realisere i Elverum, vil han ikke ut med.

– Jeg har mange ideer, men ingen konkrete planer, sier han. Derimot ønsker Ingvild å arrangere en smaksfestival i Elverum allerede til høsten.

– Vi har planer om en smaksfestival som kombinerer vin og mat. Det handler om å være kreativ og få folk til byen, sier hun.