Leiret: – Vi kan ikke ha det slik, erkjenner Ole Petter Hoem, enhetsleder for veg, park og anlegg i Elverum kommune. Han mer enn gjerne innrømmer at fareskiltet om hullete veg ved Kirkestua røper at det slett ikke står så bra til med byens paradegate, Storgata.

– Dette tar seg ikke ut for en by, er Hoems kommentar.

Noe må gjøres

– Det er ikke tvil om at vi må gjøre noe, legger han til.

Problemet er de seks steinbelagte og forhøyde fotgjengerovergangene mellom rundkjøringen ved Kirkestua og Lokket. Steinene løsner og det blir hull i feltene. Overgangene har ikke tålt å bli kjørt på av biler, og har mer eller mindre smuldret opp.

– Sett i ettertid var ikke disse fotgjengerovergangene noen optimal løsning. De kom til etter hvert som arbeidet med miljøgata startet på 90-tallet, forteller Ole Petter Hoem.

– Slik overgangene er i dag framstår de absolutt ikke som noe pent innslag i bybildet, og folk kan også snuble i hullene, mener Hoem.

Dårlig stein

Betongsteinen som er brukt i fotgjengerovergangene viser seg å være alt annet enn egnet til formålet.

– De slites fort ned, og er stedvis ikke tykkere enn et knekkebrød. Saltavrenning fra bilene har gjort at de smuldrer opp. Når fugemassene går i oppløsning, det er trafikk på dem, og snørydding, ja, så løsner steinene helt og det blir hull og groper. Det er ingen løsning å fylle igjen hullene; her må det gjøres ordentlig fra bunnen av, er vegsjefens oppskrift. Han forteller at farget betongstein har enda dårligere slitestyrke.

Granitt

Hva som skal gjøres, og hvor mye det vil koste, kan ikke Ole Petter Hoem svare på i dag. Men han er klar på at om fotgjengerfeltene skal steinlegges, er det lys og mørk granitt det eneste som duger.

– Vi vet jo at det ikke er all verdens med penger i Elverum kommune for tiden, men vi må innhente pristilbud, sier Hoem.

Han forteller at Storgata skal ferdigasfalteres i år, og håper at fotgjengerovergangene kan utbedres i sommer.