• OPPFORDRING: Heidi Gløersens malte oppfordring om å kjøre sakte er ikke blitt fulgt slik hun håpet. FOTO: MAY NORDSVEEN

Elverum: Huset, der hun bor med mann og to barn på 11 og tre år, ligger omtrent midt på en snaut hundre meter lang rettstrekning med svinger i begge ender. Fartsgrensen er 30 kilometer i timen.

– Bilfører setter opp farten når de kommer gjennom svingene. Jeg skjønner ikke vitsen ved å gasse på her. Tenker de ikke på konsekvensene, spør Heidi Gløersen.

Hun legger til at selv 30 er fort forbi lekende barn, men påpeker også at hun ser at mange kjører saktere enn fartsgrensen i vegen.

– Jeg kan ikke stenge sønnen min inne. Er han ute, er jeg der sammen med ham, sier hun.

Ønsket er fartsdempere

For å indikere at barna i vegen leker ved og i vegbanen har hun malt «Kjør sakte» med store bokstaver tvers over vegbanen to steder utenfor egen tomt. Sønnen Christian leker, blant annet tre- og firehjulinger og en lastebil, ved innkjørselen hennes gir det samme budskapet. Men ingenting synes å virke.

– Vi har prøvd med tilsnakk uten å ha nådd fram. Mitt største ønske er fartsdempere, men har ikke fått gehør for det hos kommunen. Å sette opp skilt med «Barn leker» mente de kun ville ha en effekt de første dagene, sier Gløersen.

Likevel er det nettopp det hun vil gjøre senere på dagen.

Gløersen har også kontaktet Statens vegvesen om forholdene i boligområdet.

Bilmotor ruses

Mens vi sitter og prater ute, ruser en bilmotor litt lenger nedi vegen, og få sekunder senere farer bilen forbi i stor fart, så nær Christians traktor at grusen som ligger igjen på asfalten, smeller i lekene hans. Gløersen spretter opp.

– Nå kjenner jeg pulsen. Hvordan kan noen kjøre så ført når det står traktor ved vegen. Hadde Christian sittet på traktoren, hadde jeg ikke rukket dit, om jeg sto fire-fem meter unna. Hva om han plutselig hadde kjørt ut i vegen, sier hun. Fortvilelsen hennes er ikke vanskelig å skjønne. Bilen som kommer bak, holder en langt mer moderat fart, og sjåføren sakner farten ytterligere da han oppfatter Gløersens reaksjon.

– Det jeg ikke klarer å forstå er hvordan det vil bli hvis noe skjer og barn i gata her blir påkjørt og drept. Hvordan vil det bli å leve videre med det, for oss og for den som sitter bak rattet, sier Gløersen.

Hun forteller at det før boligene på den andre siden av vegen vår ble bygd for et par år siden, var ingen trafikk i vegen.

– Jeg har lagt ut problemet på lukket profil på Facebook, og jeg ble overrasket over hvor mange i hele landet, som opplever det samme problemet, forteller Gløersen.

– Vi vurderer å flytte hvis råkjøringen fortsetter, sier hun.